HSP - Högkänslig person

Det är bara ett par tre år sedan som jag förstod att jag var en högkänslig person. Innan jag blev medveten om det så kände jag mig väldigt annorlunda och undrade varför jag var så konstig och känslig.

Det var när jag lyssnade på ett radioprogram på Radio Roslagen som jag förstod vad det var med mig. Det var precis som att Åsa Nilsson pratade om mig och det var otroligt skönt att få veta. Det var också en enorm lättnad att förstå varför och också veta att jag inte är ensam i detta.

Vill även du lyssna på radioprogram om högkänslighet eller annat så gå in på Radio Roslagen och välj webbradio och webbarkiv och där hittar du "Fånga ditt Liv med Gaya Pienitzka". Där finns olika program med olika teman.

Jag är väldigt känslig för ljud och doft, dofter kan göra mig väldigt irriterad och jag har ju också trott att alla känner samma doft som jag och även tyckt att det är konstigt när det inte varit så. Känner också väldigt lätt in stämningar och mående hos andra personer.

Bara för att du blir medveten om din högskänslighet så betyder det ju inte att det försvinner. Men däremot så får du en förståelse för varför du känner och reagerar på vissa saker. 

Så när du blir medveten om din högkänslighet så kan du välja att göra val så att du kan leva ditt liv så bra som möjligt. Det är naturligtvis inte alltid möjligt och vid sådana tillfällen så blir jag ofta väldigt trött efteråt och det kan sitta i i flera dagar beroende på vad jag har gjort eller vad som har hänt. 

Egentligen behöver det inte vara något märkvärdigt som gör att vi blir trötta men våra hjärnor tar in så mycket information hela tiden och till slut blir det för mycket. Tidigare blev jag bara sur och ledsen när kroppen blev trött och behövde vila men nu accepterar jag det och låter det vara så och sen är jag piggare igen.

Det är också vanligt med sömnsvårigheter bland högkänsliga. Oftast när jag ska sova så är huvudet fullt med tankar eller så har jag en låt som bara går och går och då är det väldigt svårt för mig att somna. Jag har löst det på mitt sätt så jag lyssnar på bok och då har jag lättare att släppa tankar och slappna av. Ibland sover jag bättre och ibland sämre. Jag sover inte bra men jag har accepterat att det är så här och jag gör ingen stor grej av det och känner att jag klarar min vardag med den sömnen jag får. Jag har provat insomningstabletter men det är inget som jag vill hålla på med och det hjälpte mig inte heller. 

Vill du ta reda på om du är HSP - high sensitive person - högkänslig person så kan du göra Elaine Arons självtest som finns på nätet:

https://sensitiv-hsp.se/hogkanslighet/elaine-arons-sjalvtest/

Jag har även läst ett par böcker:

Finns fler böcker i detta ämnet och en hel del information på nätet. Så bara sök så kommer du att finna det som passar dig bäst.

Vill du ha hjälp med att göra testet eller prata om din högkänslighet eller annat. Så bara hör av dig. Jag ser fram emot att få träffa dig och hjälpa dig på din resa.

Kram Vendela

 

 

18 Sep 2017