Att oroa sig

God morgon soliga onsdag. Härligt med sol och lite varmare grader. Men ska visst blåsa en hel del idag.

Det här med att oroa sig är väldigt vanligt. Att oroa sig för något som kanske aldrig någonsin kommer att hända tar väldigt mycket energi.

Alla oroar vi oss någon gång, en del lite mer och andra lite mindre. Jag har aldrig oroat mig jättemycket men kan lätt känna oro om jag inte riktigt vet vad som ska hända och jag inte har kontroll. Men jag jobbar med det och det blir mindre och mindre.

När jag gick min coachutbildning på Lifecap så läste vi boken, Tomten finns inte - från omedveten till medveten.

Ett kapitel handlar om oro och ett exempel tas upp. Ett mycket bra exempel som har hjälpt mig mycket och som jag ofta tänker på när jag känner oro.

Det handlar om en man som ska upp i rättegång om sex månader. Varje dag i sex månader oroar han sig för hur det kommer att gå i rättegången och ödslar mycket energi och mående på detta. När det väl är dags för rättegången så går det bra och mannen har oroat sig helt i onödan i 180 dagar.

Så varför oroa sig för något som aldrig kommer att hända, finns ingen anledning. Ta tag i det när det väl har blivit ett problem.

Första gången jag skulle flyga själv från Charlotte till Stockholm så var jag inte alls nervös. Väldigt konstigt för att vara mig. Men det var som ett oskrivet blad i mitt huvud. Jag kände att det var ingen idé att jag oroade mig eftersom jag inte hade en aning om vad som kunde hända. Skulle det hända något så fick jag ta tag i det då. Mellanlandade i Chicago och där blev det lite struligt och jag fick lite panik, men jag löste det också. Det bästa med det var att jag inte hade ödslat tid och energi på att oroa mig för något som kanske aldrig skulle hända. Utan kunde känna mig lugn på flyget mellan Charlotte och Chicago.

Så mitt tips till er

Om du känner oro så försök tänka: varför är du orolig? kan du göra något åt det nu? vill du ödsla din energi på det som kanske aldrig händer? Detta kommer att få dig att känna mindre oro och du kommer att spara på din energi och även få ett härligare liv. Jag är väl medveten om att det finns problem som är svårare att tänka bort en andra. 

Hör gärna av dig om du vill ha hjälp med oro eller har frågor.

Kram Vendela

 

 

 

15 Mar 2017