Igenkänningsfaktor

Igenkänningsfaktor är något vi lätt relaterar till och det är något som är väldigt vanligt i våra liv och relationer. Har vi som barn exempelvis levt i en dysfunktionell familj så kan det vara väldigt lätt att söka sig till det även i vuxen ålder, så kallad igenkänningsfaktor. Det här är vi vana vid, det här känner vi igen. Det leder naturligtvis till att vi fortsätter att må dåligt.

Har du levt i en familj med missbruk så kanske du träffar en partner som missbrukar, har du levt i en familj där misshandel förekommit så kanske du träffar en partner som misshandlar, har du blivit nedtryckt, mobbad och inte sedd så är det också vanligt att livet fortsätter på det sättet. Du tar inte plats för du vet inte riktigt hur du gör det.

Vi hör och läser om personer som misshandlas både fysiskt och psykiskt och ändå fortsätter leva i det förhållandet. Vi undrar ofta varför, men troligen är det för att det är en vana och det är det här personen känner igen och tror att det ska vara så. Det kan också vara så att personen lyckas ta sig ur ett sådant förhållande och träffar en ny partner som också misshandlar och undrar, varför lyckas jag bara träffa sådana partners. Ja varför? Jo igenkänningsfaktor. 

Med egen erfarenhet så vet jag att detta mönster går att bryta. Jag levde i ett alkoholisthem, jag var en tapetblomma, man finns men syns knappt, varit mobbad och blivit nedtryckt.

Jag har som tur väl inte dragit mig till en partner som är alkoholist, men väldigt länge fortsatt att vara tapetblomma, tänk inte på mig jag klarar mig, när jag fick en komplimang så tittade jag bakom mig och undrade, menar du mig, har inte blivit mobbad som vuxen men tillåtit mig att bli nedtryckt.

Idag är jag en person som syns även om jag kanske inte är den mest framåt personen, jag låter mig inte bli nedtryckt och jag blir väldigt glad och tacksam när jag får en komplimang och jag tror på den.

Det är när vi blir medvetna om vad som händer oss som vi kan göra en förändring och förändringen sker hos dig. Du kan inte förändra någon annan. 

Så ta en funderar på hur ditt liv ser ut och är det så att du vill förändra det, så är det möjligt. Behöver du hjälp så finns jag här.

Önskar er alla en härlig dag.

Kram Vendela

 

 

 

2 Jun 2017