Jordad

Fick tips av Sieglinde om att anväda jordat lakan i sängen för att sova bättre, öka cirkulationen och minska värk.

Googlade om detta och fann bland annat denna informationen på www.halsovagvisaren.se:

Vad kan Jordning bland annat vara till hjälp för?

 • Förbättrar eller eliminerar symtomen hos många inflammationsrelaterade sjukdomar.
 • Reducerar eller eliminerar kronisk smärta
 • Förbättrar i de flesta fall sömnen
 • Ökar energin
 • Sänker stressen och främjar ett lugn i kroppen genom att lugna ned nervsystemet och stresshormonerna.
 • Normaliserar kroppen biologiska rytmer
 • Mildrar muskelspänning och huvudvärk
 • Skyddar kroppen mot potentiellt ohälsosamma elektromagnetiska fält i omgivningen.
 • Påskyndar återhämtning efter intensiv idrottsaktivitet.

  Vad innebär Jordning?

 • Det betyder att man går barfota utomhus eller sitter på Jorden eller på en stol med fötterna stadigt placerade på marken, medan man läser en bok, lyssnar på musik eller bara slappnar av. Låt dina fötter helt och hållet vila på Jorden och sitt där under 30-40 minuter, när vädret så tillåter. Oavsett vilken del av din kropp som är i kontakt med Jorden så tar du emot energin nerifrån, t.ex. dina händer, underarmar eller ben. För att göra jordningsupplevelsen så effektiv som möjligt kan man fukta Jorden eller gräset för att öka konduktiviteten (elektriska ledningen). Även betonggolv är bra att gå på barfota om det inte är målat eller tätat eller mattbelagd. Asfalt, trä- och vinylytor bidrar inte till Jordning.
 • Vatten är Jordande, så att simma eller vada i havet är bra. Saltvatten är rikt på mineraler och är mycket konduktivt (elektriskt ledande) och faktiskt flera hundra gånger mer så än färskvatten. Så sjövatten är mindre konduktivt än saltvatten, en barnpool av plast är inte konduktiv därför att plasten kommer att isolera vattnet från kontakten med marken.
 • Det finns olika produkter att köpa som hjälp för att tillhandahålla en förbindelse med Jorden när man är inomhus.De jordande produkter från Barefoot Corp/Earthing Institute  är en möjlighet att jorda sig och få effekterna av earthing när man är inomhus och när man sover.Produkterna kopplas via en ledning till ett jordspett som placeras direkt i marken utanför huset eller kontoret.

Jordat lakan
Det finns bl.a. konduktiva lakan att använda i sängen när man sover. Ett jordat lakan är det perfekta sättet att jorda sig på eftersom man gör det under tiden när man sover eller vilar. Man ska se till att man har hudkontakt med lakanet så att man är jordad hela tiden. Lakanet är naturfärgat och är i en bomull-/polyesterblandning med silvertrådar invävda i tyget. Man placera det jordade lakanet ovanpå sitt vanliga lakan och viker det  runt sängkanten precis som när man bäddar som vanligt eller lägg det tvärs över sängen i fotändan. Det täcker även en dubbelsäng, eftersom det räcker att någon del av huden är i kontakt med lakanet för att jordningen ska ske. Anslut lakanet till jorden genom att knäppa på den jordsladd som medföljer i paketet på den tryckknapp som finns på lakanets kant. Dra sedan ut jordsladden som genom ett fönster eller dörr och tryck ned jordstaven i jorden (gräsmatta, rabatt eller liknande). 

Jordningsmatta
En annan produkt är jordningsmattan kallas också för universalmatta och ger stor flexibilitet när man vill jorda sig eftersom man kan använda den i många situationer och enkelt flytta med den till olika ställen.
Man kan använd den…
– under fötterna när man sitter och arbetar vid datorn
– på skrivbordet som underlag för underarmar och händer när man skriver
– att stå på när man lagar mat eller gör andra vardagsaktiviteter
– ta med sig när man är ute och reser
Anslut universalmattan till jorden via jordstav i marken.


Käller:

www.earthing.se   
Boken  "Att vara jordad - den kanske viktigaste upptäckten för vår hälsa i modern tid". Av författarna Clinton Ober, Stephen T.Sinatra, M.D., Martin Zucker

Så jag kommer att beställa ett jordat lakan och detta med förhoppning att jag inte kommer att känna av fibromyalgin och kanske till och med sova bättre. Tron är det sista som lämnar dig. 

Bildresultat för jordat lakan

Är det någon av er som har provat jordat lakan eller matta? Berätta gärna hur ni upplever det. Någon mer som blev intresserad?

Ska bli spännande och se om jag känner någon skillnad. Berättar mer när lakanet är på plats.

Kram Vendela

 

23 Jan 2016