Jordad och tejpad

Numera är jag både tejpad och jordad på nätterna när jag sover.

Har sovit med jordat lakan i ca 2 veckor nu. 

 

Bildresultat för jordat lakan

Tror att jag sover lite bättre, har inte varit vaken någon längre stund på natten under dessa två veckorna. Jag brurkar ju alltid få träningsvärk när jag börjar med en ny träningsform. Men har inte känt alls mycket efter rodden. Kanske är det det jordade lakanet.

Bildresultat för jordat lakan

 

Ni som missade informationen om jordat lakan, så kommer den här igen:

Vad kan Jordning bland annat vara till hjälp för?

 • Förbättrar eller eliminerar symtomen hos många inflammationsrelaterade sjukdomar.
 • Reducerar eller eliminerar kronisk smärta
 • Förbättrar i de flesta fall sömnen
 • Ökar energin
 • Sänker stressen och främjar ett lugn i kroppen genom att lugna ned nervsystemet och stresshormonerna.
 • Normaliserar kroppen biologiska rytmer
 • Mildrar muskelspänning och huvudvärk
 • Skyddar kroppen mot potentiellt ohälsosamma elektromagnetiska fält i omgivningen.
 • Påskyndar återhämtning efter intensiv idrottsaktivitet.

  Vad innebär Jordning?

 • Det betyder att man går barfota utomhus eller sitter på Jorden eller på en stol med fötterna stadigt placerade på marken, medan man läser en bok, lyssnar på musik eller bara slappnar av. Låt dina fötter helt och hållet vila på Jorden och sitt där under 30-40 minuter, när vädret så tillåter. Oavsett vilken del av din kropp som är i kontakt med Jorden så tar du emot energin nerifrån, t.ex. dina händer, underarmar eller ben. För att göra jordningsupplevelsen så effektiv som möjligt kan man fukta Jorden eller gräset för att öka konduktiviteten (elektriska ledningen). Även betonggolv är bra att gå på barfota om det inte är målat eller tätat eller mattbelagd. Asfalt, trä- och vinylytor bidrar inte till Jordning.
 • Vatten är Jordande, så att simma eller vada i havet är bra. Saltvatten är rikt på mineraler och är mycket konduktivt (elektriskt ledande) och faktiskt flera hundra gånger mer så än färskvatten. Så sjövatten är mindre konduktivt än saltvatten, en barnpool av plast är inte konduktiv därför att plasten kommer att isolera vattnet från kontakten med marken.
 • Det finns olika produkter att köpa som hjälp för att tillhandahålla en förbindelse med Jorden när man är inomhus.De jordande produkter från Barefoot Corp/Earthing Institute  är en möjlighet att jorda sig och få effekterna av earthing när man är inomhus och när man sover.Produkterna kopplas via en ledning till ett jordspett som placeras direkt i marken utanför huset eller kontoret.

Jordat lakan
Det finns bl.a. konduktiva lakan att använda i sängen när man sover. Ett jordat lakan är det perfekta sättet att jorda sig på eftersom man gör det under tiden när man sover eller vilar. Man ska se till att man har hudkontakt med lakanet så att man är jordad hela tiden. Lakanet är naturfärgat och är i en bomull-/polyesterblandning med silvertrådar invävda i tyget. Man placera det jordade lakanet ovanpå sitt vanliga lakan och viker det  runt sängkanten precis som när man bäddar som vanligt eller lägg det tvärs över sängen i fotändan. Det täcker även en dubbelsäng, eftersom det räcker att någon del av huden är i kontakt med lakanet för att jordningen ska ske. Anslut lakanet till jorden genom att knäppa på den jordsladd som medföljer i paketet på den tryckknapp som finns på lakanets kant. Dra sedan ut jordsladden som genom ett fönster eller dörr och tryck ned jordstaven i jorden (gräsmatta, rabatt eller liknande). 

Källa:
www.earthing.se   
Boken  "Att vara jordad - den kanske viktigaste upptäckten för vår hälsa i modern tid". Av författarna Clinton Ober, Stephen T.Sinatra, M.D., Martin Zucker

I drygt en vecka har jag sovit med tejpad mun.

Bildresultat för sleep tape

Jag tejpar inte hela munnen utan jag delar en bit på tre delar. Så det blir ungefär så här.

Bildresultat för sleep tape

Det räcker för att hålla munnen stängd när du sover. Jag tycker att det är skönt att inte behöva vakna med torr mun.

Ni som missade infon om varför sova med stängd mun, så kommer det här.

Lite information från hemsidan Medveten andning:

Fördelar

Att tejpa munnen på natten är ett synnerligen enkelt, men ändå väldigt kraftfullt verktyg. Vanliga kommentarer är att man vaknar piggare, sover lugnare, vaknar inte på natten och behöver mindre sömn.

 • Undvik hyperventilering – Om vi sover med öppen mun innebär det per automatik att andningen överstiger kroppens behov. Denna hyperventilering skapar en obalans mellan syre och koldioxid och ger upphov till syrebrist.
 • Håller din mun stängd – Att tejpa munnen på natten är ett enkelt sätt att säkerställa att munnen är stängd och att andningen sker in och ut genom näsan. Utan någon större kostnad får du andningen att jobba för dig under sömnen, istället för emot dig.
 • Vakna upp utvilad – Näsandning är första steget till bra andningsvanor. Näsandning när vi sover ökar chanserna att din kropp kan slappna av och få den vila och återhämtning den behöver.
 • Ger en djup sömn – Orolig sömn är vanligt bland de som andas genom munnen på natten. När vi uppfattar hot och faror öppnar vi automatiskt munnen. Det är en nedärvd reaktion sammankopplat med vårt kamp/flykt-system. För att få en djup sömn behöver vårt kamp/flykt-system gå på sparlåga, vilket vi uppnår mycket lättare när munnen är stängd.

Vill ni läsa mer kan ni gå in påwww.medvetenandning.se/sleep-tape/

Finns mycket bra information att ta del av där.

Vill du prova så finns det att köpa på Dajas gym, www.dajas.nu. En månads förbrukning kostar 50 kr, Jag delar min i tre bitar och då räcker det i tre månader. 

Jag har inga problem med att sova med tejpad mun. Kände inget obehag när jag sov med tejp första natten. Skönt även att veta att när jag tejpar min mun så ger jag min kropp av ovanstående. Viktigt med bra sömn och som sagt skönt att vakna utan att munnen är torr och chansen till att snarka är minimal.

 

13 Feb 2016