Kommunikation

Märker både här och då att det inte alltid är så lätt att kommunicera och det gäller både på arbetsplatser och privat. 

Så vad kan detta bero på? Är vi dåliga på att lyssna, är vi otydliga när vi berättar eller förklarar eller tar vi det för givet att alla förstår ändå?

Detta gäller även när män och kvinnor kommunicerar. Vi tror att vi förstår varandra och tror att den andre tänker som jag. Det kan till och med vara så att vi tror att partnern vet vad jag tänker. Men så är det naturligtvis inte.

Vet också att det för en del känns svårt och lite pinsamt att fråga när man inte förstår. Men varför? Är det inte bättre att få veta vad som menas istället för att gå och gissa och tro fel. Det kan ju vara så att du börjar på en ny arbetsplats med nya arbetsuppgifter. Någon berättar för dig hur du ska göra och du förstår inte riktigt, men känner dig dum att du inte förstår så du låter bli att fråga. Men vad är värst? Att fråga så att du vet hur du ska göra eller att kanske göra fel och få göra om.

Också väldigt viktigt att vi lyssnar på varandra när vi pratar och inte sitter och tänker på annat eller redan har en plan i huvudet som gör att vi tror att den som pratar säger något helt annat. För då kan det bli väldigt galet.

Själv försöker jag vara tydlig när jag förklarar och berättar men naturligtvis blir det tokigt ibland och jag tar för givet att alla förstår. Frågar gör jag också när jag känner att jag inte förstår och det är viktigt för mig. 

Så känn efter, hur gör du? Finns det något som du kan göra bättre för att kommunikationen ska bli bättre och missförstånden minska?

Berätta gärna.

Kram Vendela

 

6 Jul 2017