Mobbing och utanförskap

När jag var liten, vet inte riktigt när det började men jag minns det starkast från årskurs 4. Jag var lite rund när jag var liten och blev retad för att vara tjock. Jag var tjockis, fläskberg, köttbulle, fettis med mera, just nu kommer jag inte ihåg alla ord som jag kallades för.

Blev alltid vald bland de sista på gympan när det skulle väljas lag. Jag hoppas verkligen inte den typ av laguppdelning fortfarande gäller i skolorna. Redan där är det mobbing och där utanförskap kan ha sin början.

Att bli retad eller mobbad gör de flesta människor osäkra och många av oss tar också ett beslut när detta sker. För min del var det, jag är tjock, ful och fet. Så det spelar ingen roll hur smal jag är, jag är ändå tjock. För mig känns det lite sorgligt att jag aldrig har fått känna mig smal. Jag har tittat på kort på mig när jag var runt 23-30 år och jag är i mina ögon väldigt smal och jag har inget minne av detta. Det är en sorg i mig att jag aldrig fått känna så.

Jag har i hela mitt liv kämpat med min tjocka kropp som vid många tillfällen inte ens har varit tjock. 

Det är väldigt lätt för föräldrar att få sina barn att tröstäta. När barnet är ledsen och gråter så är det så lätt och ett enkelt men fel knep att ta till, att säga ska vi ta en kaka, en godisbit eller glass så blir allt bättre.

Detta gör att många tröstäter även i vuxen ålder. Jag känner mig lite trött och nere och då känns det ju lite bättre om jag kan ligga i soffan och trösta mig lite med godis eller annan gott. Jag vet inte hur eller när mitt tröstätande kom till men jag gör det fortfarande ibland men inte så ofta och inte så mycket vid varje tillfälle. Men det finns där och jag vet att det är ganska vanligt. 

Det är svårt att få bort ett beslut du tagit vid ett jobbigt tillfälle i ung ålder. Då är är hypnoterapi väldigt bra. Då kan man komma ner på djupet och jobba med det undermedvetna, som är svårt att komma åt vid en vanligt terapisamtal, och omvandla beslutet. Finns mer info i menyraden under Hypnoterapi om du vill läsa mer.

Jag har jobbat en hel del med hypnoterapi och det händer fantastiska saker. Har även för egen del gjort hypnoterapi vid flera tillfällen och har löst upp flera beslut, bland annat meningslöshet, men nu känner jag att det är dags att ta tag i min självbild.

Har en film som jag vill rekommendera er som har blivit mobbade eller retade och även till er andra också naturligtvis. Det är filmen Återträffen av och med Anna Odell.

 

Inte en superbra film, men budskapet är solklart för mig. Den som blivit mobbad kan gärna älta detta och undra varför och vill ha en förklaring och en ursäkt från sin mobbare. Men det kommer troligen aldrig att ske. Den som mobbar är kanske inte ens medveten om att han eller hon har mobbat. Det är mycket den här filmen handlar om. Så den här filmen fick mig att släppa många tankar och gå vidare.

När jag gick i årskurs 5 hade vi en kille i vår klass som hade utstående öron. Det var många i min klass, även jag, som tyckte att vi skojade med honom om detta, fladdermus, fladderöra och allt vad det var. Skojade gjorde vi, trodde vi men pojken kanske fick höra detta 10-20 gånger per dag. Har ingen aning om hur många gånger som det sades. Men detta blir mobbing och han mådde jättedåligt. Men han gjorde något bra och gick till fröken och berättade detta, hur han uppfattade detta och hur han mådde. Alla förstod, ingen skojade med honom om hans öron mer. 

Detta har jag också förmedlat till mina barn. Det är så lätt att kalla någon för något och tycka att man skojar. Men om det är 10 personer till som säger samma sak så blir det mobbing.

Det finns mycket att skriva om mobbing, men här på bloggen får det räcka för idag. Kommer troligen att återkomma i ämnet mobbing och utanförskap.

Men har du tankar om mobbing eller annat och behöver hjälp med att bryta ett mönster så tveka inte att höra av dig. 

Kram Vendela

 

22 Mar 2017